7 HELSEFORDELER MED SOLLYS

Vet du hvor viktig det er å få litt sol?

Solskinn har mange fordeler for kroppen vår. Her er syv gode grunner til å gå ut og nyte solen.

1. Forbedrer søvnen din
Kroppen din lager et hormon kalt melatonin som er avgjørende for å hjelpe deg med å sove. Siden kroppen din begynner å produsere det når det er mørkt, begynner du vanligvis å føle deg trøtt omtrent to timer etter at solen har gått ned, noe som er en av grunnene til at kroppen vår naturlig holder seg oppe senere på sommeren.

Forskning viser at en time med naturlig lys om morgenen hjelper deg å sove bedre. Solskinn regulerer døgnrytmen din ved å fortelle kroppen når den skal øke og redusere melatoninnivået. Så jo mer dagslys eksponering du kan få, jo bedre vil kroppen din produsere melatonin når det er på tide å sove.

2. Reduserer stress
Melatonin senker også stressreaktivitet, og det å være utendørs hjelper kroppen din med å regulere melatonin naturlig, noe som kan bidra til å redusere stressnivået ditt. Og siden du ofte gjør noe aktivt når du er ute (gå, leke osv.), bidrar den ekstra bevegelsen også til å redusere stress.

3. Opprettholder sterke bein
En av de beste og enkleste måtene å få i seg vitamin D på er å være ute. Kroppen vår produserer vitamin D når den utsettes for sollys – ca 15 minutter i solen om dagen er nok hvis du har lys hud. Og siden vitamin D hjelper kroppen din med å beholde kalsium og forhindrer sprø, tynne eller misformede bein, kan litt sol være akkurat det legen har bestilt.

4. Bidrar til å opprettholde vekten
Å komme seg ut i 30 minutter en gang mellom 08.00 og 12.00 har vært knyttet til vekttap. Det kan selvfølgelig være andre faktorer til dette, men det ser ut til å være en sammenheng mellom sollys tidlig om morgenen og vekttap.

5. Styrker immunforsvaret ditt
Vitamin D er også viktig for immunsystemet ditt, og med jevn eksponering for sollys kan du bidra til å styrke det. Et sunt immunsystem kan bidra til å redusere risikoen for sykdom, infeksjon, visse kreftformer og dødelighet etter operasjon.

6. Bekjemper depresjon
Det er ikke bare i hodet ditt; det er en vitenskapelig grunn til at det å være i solskinnet forbedrer humøret ditt. Solskinn øker kroppens nivå av serotonin, som er et kjemikalie som forbedrer humøret ditt og hjelper deg å holde deg rolig og fokusert. Økt eksponering for naturlig lys kan bidra til å lindre symptomene på sesongavhengig affektiv lidelse – en stemningsendring som vanligvis oppstår om høsten og vinteren når det er færre timer med dagslys.

7. Kan gi deg et lengre liv
En studie som fulgte 30 000 svenske kvinner avslørte at de som tilbrakte mer tid i solen levde seks måneder til to år lenger enn de med mindre soleksponering. Mer forskning må gjøres på dette området, men det er noe forskere fortsetter å studere.

Selvfølgelig kan litt solskinn være nok (og for mye er skadelig for huden vår). Avhengig av nyansen på huden din, anslår forskere at kroppen din optimalt kan produsere vitamin D på omtrent 5 til 30 minutter i solen. Hvis du bruker solkrem, kan det hende du ikke produserer så mye vitamin D. Hvis du leter etter noe sårt tiltrengt vitamin D, ikke utsett bar hud i mer enn 5 til 30 minutter.