Å SPISE DENNE NØTTEN HJELPER TARMEN OG REDUSERER BETENNELSER

Du har sikkert hørt at det å spise nøtter kan være et godt valg for helsen din. Pekannøtter er for eksempel kjent for å bidra til å regulere blodsukkeret. Pistasjnøtter er proppfulle av proteiner. Valnøtter inneholder flerumettet fett som kan bidra til å senke kolesterolet og forbedre hjertehelsen.

Nå viser en ny studie at en annen elsket nøtt har vist seg å være gunstig for tarmen og muligens til og med redusere betennelser – mandelen.

Hvordan mandler er bra for tarmen
Inntak av mandler øker mengden butyrat – en type biprodukt fra tarmbakterier som er knyttet til en rekke helsefordeler. Disse gode bakteriene bidrar til å bryte ned kostfiber i tykktarmen og er kjent for å være den viktigste energikilden for tarmcellene.

Slik kan et sunt tarmmikrobiom forlenge livet ditt med flere år
Studiedesignet var som følger: Forskere fra King’s College London samlet 87 friske voksne til en tilfeldig kontrollert studie. I fire uker spiste en gruppe 60 gram hele mandler, en annen gruppe spiste 60 gram malte mandler, og kontrollgruppen spiste en muffins i stedet for sitt vanlige mellommåltid. Etter fire uker analyserte forskerne sammensetningen og mangfoldet i deltakernes tarmflora, samt andre faktorer knyttet til tarmhelse og fordøyelse.

Mandler hadde en begrenset innvirkning på sammensetningen av tarmfloraen, men deltakerne som spiste mandler opplevde en betydelig økning i butyratnivået i tarmen.

“Tarmfloraen påvirker menneskers helse blant annet gjennom produksjonen av kortkjedede fettsyrer som butyrat”, heter det i en pressemelding. “Disse molekylene fungerer som drivstoff for cellene i tykktarmen, de regulerer opptaket av andre næringsstoffer i tarmen og bidrar til å balansere immunforsvaret.”

Ifølge rapporten utløste det økte fiberinntaket hos deltakerne heller ingen gastrointestinale symptomer som forårsaket ubehag. Å spise nok fiber er en viktig vane for tarmens helse. Uten fiber har ikke tarmbakteriene noe å livnære seg på. (Det er også viktig for at avføringen skal få riktig konsistens).

Hvorfor en sunn tarm er nøkkelen til generell velvære
I tillegg til å redusere betennelser har det vist seg at en sunn tarm kan bidra til å forebygge infeksjoner, forbedre depresjonssymptomer, redusere risikoen for kroniske sykdommer (inkludert demens) og til og med bidra til at du lever lenger.

Butyrat har også blitt assosiert med andre helsefordeler, som bedre søvn, redusert betennelse, et sunnere immunforsvar og lavere risiko for tykktarmskreft. Å inkludere mandler i kostholdet ditt er et godt utgangspunkt for å ta vare på tarmen.