ALLE KATTER ER PSYKOPATER

De fleste vet at katter kan være uforutsigbare. Nå har forskere utviklet en test som beviser at katter har psykopatiske egenskaper.

Katter har blitt elsket, verdsatt og til og med feiret av mennesker i tusenvis av år. Deres oppførsel kan virke uforutsigbar – noen ganger vennlig, andre ganger distansert.

Nå har britiske forskere konkludert med at tamme katter også har en ganske mørk side, som matcher tegnene som skulle indikere at de er psykopater.

Forskere fra to universiteter i Liverpool har utviklet det de kaller CAT-Tri+-testen, den første av sitt slag. Den består av et spørreskjema som er gjort fritt tilgjengelig på nett. De 46 spørsmålene er basert på en vitenskapelig studie der forskere analyserte totalt 2042 huskatter ved å bruke eiernes observasjoner av atferd.

Spørsmålene handler om de tre hovedtrekkene til menneskelige psykopater: dristighet, slemhet og hensynsløshet, samt om katten er vennlig mot andre kjæledyr og mennesker.

Basert på svarene fra de 2042 katteeierne, fant forskerne ut at alle katter mest sannsynlig har psykopatiske tendenser i forskjellig grad. Katter er blant verdens mest populære kjæledyr, med anslagsvis 370 millioner huskatter over hele verden. Likevel forblir de uforutsigbare og er tross alt rovdyr. Som et eksempel dreper Australias 3,7 millioner huskatter anslagsvis 230 millioner australske fugler, krypdyr og pattedyr hvert år. En katt som kan streife rundt og jakte kan drepe 186 pattedyr, krypdyr og fugler hvert år.

Hvis tanken på å dele hjemmet ditt med en kjøttetende psykopat virker foruroligende, ber forskerne oss ta det med ro: slike egenskaper er en naturlig del av katters evolusjonshistorie, og testen ble utviklet for å forbedre forholdet mellom mennesker og katter, slik at dyreeiere, veterinærer og andre kan forstå individuelle katter så godt som mulig. Når de er hjemme, gjør våre psykopatiske katter sjelden noe verre enn å knuse vaser eller vise merkelig oppførsel – som plutselige høye skrik eller bevegelser, eller å sitte på gjenstander som du er i ferd med å bruke.

Hei katter!