APPELSINENS HISTORIE

Appelsiner

De fleste elsker appelsiner, og mange av oss passer på å alltid ha noen appelsiner hjemme. Appelsinen er en sitrusfrukt (men egentlig et bær!) som gjerne brukes til dekorasjon, desserter, tilbehør eller bare som den er – den har rett og slett utrolig mange bruksområder! For ikke å snakke om alt man kan gjøre med appelsiner bortsett fra å spise dem. De brukes i alt fra parfyme og romduft til hårpleie og aromaterapi.

Men hvor kommer appelsinen opprinnelig fra, og hvordan vokser den? Smaker appelsiner det samme som før? Det skal vi finne ut av i denne artikkelen!

Det sies at appelsinen som vokser på trær har sin opprinnelse i Sørøst-Asia, og at den først ble dyrket i Kina rundt 2000 år f.Kr. I begynnelsen vokste de vilt og hadde en smak som kunne være alt fra bitter til søt, og på ingen måte like søte som appelsinen vi kjenner til i dag. Det var først når man begynte å lete etter de trærne som bar de søte appelsinene at man fikk frem den store og søte frukten.

Man tror at det var en forandring i klimaet som gjorde det mulig for appelsinen og andre sitrusfrukter å spre seg og gro, og den ble ført til India fra Kina. Fra India ble den i slutten av 1400-tallet videreført til Portugal, Spania og Sicilia, der appelsintrær først og fremst ble plantet som dekorasjon. Men appelsin ble også brukt som smakstilsetning i ulike fiske- og kjøttretter. Den kommersielle avlingen begynte i Spania på 1700-tallet og rundt 100 år senere i Italia, etter at portugisiske handelsmenn på 1600-tallet tok med seg appelsiner fra Kina.

Handelsbyene Genova og Venezia videreutviklet fruktimporten fra India slik at store lass kunne føres inn i Europa. Vi kan takke korstogene for at interessen for søte sitrusfrukter vokste fra første stund, siden de gjerne tok med seg eksotiske varer hjem. I begynnelsen fantes det bare pomerans, sukatsitron, sitron og lime i Europa.

Det er vanskelig å vite hvordan appelsinens familietre ser ut ettersom alle forskjellige sitrusfrukter har krysset med hverandre i naturen, men i dag kan vi skille mellom de ulike typene og deres smaker. Den sure sitronen, den saftige mandarinen og den bitre grapefrukten, for å nevne noen. Alle har sin egen distinkte smak og sjarm, akkurat som vi forventer oss. Før i tiden var det altså rene ville vesten blant sitrusfruktene! Men noen arter av sitrusfruktene skilte seg ut i smaken, og det var disse som ble videreført av mennesker. Deriblant fruktene nevn ovenfor og våre herlige appelsiner. Og godt er det! For hvordan hadde verden sett ut uten appelsinjuice til frokost på en varm sommerdag, eller appelsiner til jul?