ER HUNDEN MIN FOR KALD? HVOR KALDT ER FOR KALDT FOR EN LUFTETUR? SLIK VET DU!

Når vinteren er i gang, lurer du kanskje på: hvordan vet du om hunden din er varm nok? Og hvor kaldt er for kaldt til å ta den med på tur?

Det er et vanskelig spørsmål; mye avhenger av deres naturlige pels. Hjemme diskuterer vi dette ofte om vinteren fordi en av hundene mine er liten og har lite pels – akkurat nå har hun på seg en genser, på fanget mitt, under et teppe.

Men flertallet av rasene klarer seg nok fint i temperaturene vi har her i nord. På mange måter er det lettere å holde en kald hund med tynn pels varm enn å holde en varm hund kjølig når temperaturene stiger.

Når det er sagt, er det noen gode generelle regler å følge for å sikre at hundevennene dine ikke lider når en “arktisk eksplosjon” treffer.

Noen retningslinjer å følge:
Min tommelfingerregel er å kjenne på ekstremitetene deres. Hvis jeg kan føle at ørene eller føttene deres er litt kalde å ta på, tyder det på at kjernetemperaturen deres kan være litt lav. Da ville jeg tatt på genser hvis vi er ute eller økt innetemperaturen hvis vi er hjemme.

Mye avhenger av om hunden din har dobbel pels eller ikke – mange hunder har det. Du kan se om hunden din har underull ved å dele håret og se om det er et lag med hår mellom den glatte overpelsen og huden.

Mange raser har dobbel pels, som for eksempel schäferhunder og huskier. Noen raser, som samojeder, har veldig tett underull og tåler kulde veldig bra. En hund med tykk underull trenger ikke noe mer for å holde seg varm på en kald dag.

Hvis hunden din kun har vanlig pels, må du kanskje tenke litt nøyere på kulda. Raser i denne kategorien inkluderer for eksempel maltesere, mynder, whippets og kort- og langhårede dachshunder.

I tillegg til pelsen, bør du også vurdere den gyldne regelen for forhold mellom overflateareal og volum.

Små, magre hunder vil generelt slite litt mer med kulden enn andre hunder av denne grunn. For eksempel er italienske mynder mye mer sårbare enn vanlige mynder.

Hvis vi føler oss kalde, gjør de sannsynligvis det også. En tykkere pels bidrar til å bremse varmetapet, noe som er bra hvis du bor i et kaldt miljø, men ikke så bra hvis du bor i et varmt miljø.

Hvilken atferd kan vi være oppmerksomme på?
Hvis hunden din skjelver, krøller seg sammen med halen gjemt inn, prøver å stikke labbene inntil kroppen eller løfte dem opp fra den kalde bakken, er de ubehagelig kalde. Men i større byer hvor salt brukes på veiene, kan det føre til at labbene svir – prøv å gå på usaltede veier og sørg for å skylle labbene etter å ha gått på tur hvis dette er tilfellet der du bor.

Hvis hunden står stille, har den også større risiko for å bli kald. For eksempel pakker vi den minste hunden vår inn i et teppe når hun er i bilen – men når hun først løper rundt, ser det ut til at hun genererer nok varme til å holde seg komfortabel.

Vær oppmerksom på hvor hundene sover hjemme. Hvis de er krøllet sammen i en stram ball på den tykkeste sengen de kan finne, eller koser seg under tepper, prøver de å holde seg varme.

Den lille hunden min har lært å vise meg om hun vil ha på seg en genser ved å logre med halen og stikke hodet inn i den hvis jeg holder den ut. Så kanskje vi kan lære hundene våre å svare på spørsmålet “Vil du ha et lag til?”

Hvis hunden ikke sover godt om natten eller våkner opp ofte, er det lurt å sjekke hvor kaldt den har det og prøve å tilby den varmere sovemuligheter.

Hvis du har en hund i hagen, sørg for at den har tilgang til ly og en seng for å få den opp fra den kalde bakken, spesielt når vinden er kald.

La hunden din velge
En kald dag er generelt lettere for hunder å håndtere enn en varm dag.
Så ja, du kan ha en italiensk mynde som kjæledyr her i det kalde nord, så lenge du legger til rette for det og kanskje aksepterer at de sover i sengen med deg under dynen.

Jeg liker å la hunder velge hva de trenger for å styre kjernetemperaturen.
Du kan for eksempel gi hundesengen et ekstra pledd på en kald dag, slik at de kan bruke det de trenger og gå bort fra det når de har varmet seg nok opp.

Når jeg først har tatt på hunden min en jakke kan hun ikke ta den av seg, så jeg er avhengig av å kunne lese at hun ikke vil ha den på seg lenger. Likevel er dette en forbedring fra før, da hun ofte bare klatret opp i jakken min med meg for varme, noe hun forsåvidt fortsatt gjør noen ganger selv når hun har fått på seg sine egne ekstra lag. Noen ganger vil du bare kose med en varm venn. Det er vanskelig å argumentere mot det!

Hei hundevenn!