GO BANANAS! BANANENS TOPP 5 HELSEFORDELER

1. Støtter tarmhelsen

Bananer har en beroligende effekt på tarmen takket være deres høye innhold av pektin, en løselig fiber som ikke bare bidrar til å senke kolesterolet, men også normaliserer tarmfunksjonen. Det høye fiberinnholdet i bananer bidrar til å fremme metthetsfølelse og motvirker oppblåsthet.

Den resistente stivelsen i bananer har også en prebiotisk effekt, som er med på å drive tarmbakteriene slik at de både øker i antall og produserer nyttige forbindelser kalt kortkjedede fettsyrer.

2. Støtter hjertehelsen

Bananer er lastet med verdifulle mikronæringsstoffer, spesielt kalium som er en av de viktigste elektrolyttene i kroppen. Kalium hjelper med å regulere hjertefunksjonen og væskebalansen, som er en nøkkelfaktor for å kontrollere blodtrykket. Effektiviteten til kaliumrike matvarer som bananer når det gjelder å senke blodtrykket og beskytte mot hjertesykdom og hjerneslag er godt akseptert og forsterket av betydelig vitenskapelig bevis.

3. Hjelper mot halsbrann

Umodne bananer hjelper med å nøytralisere magesyre, og en planteforbindelse de inneholder, leucocyanidin, ser ut til å fremme tykkelsen på mageslimhinnen. Det betyr at bananer, så lenge de ikke er modne, kan være et nyttig kosttilskudd for de med halsbrann.

4. Gir deg energi

Fordi bananer har et lavt vanninnhold, har de vanligvis flere kalorier og et høyere sukkerinnhold sammenlignet med andre frukter. De inneholder sukker i form av sukrose, fruktose og glukose i kombinasjon med fiber, noe som gjør at de kan gi en umiddelbar, men vedvarende energiboost. Fordi de er rike på kalium, støtter de muskelsammentrekning under trening og kan redusere risikoen for anfall. Derfor er bananer sunne både før og under en langvarig form for intens trening.

5. Kan gjøre deg glad

Bananer inneholder tryptofan, en aminosyre som kroppen omdanner til hjernekjemikaliet serotonin. Dette hjernekjemikaliet er kjent for å hjelpe til med å slappe av, forbedre humøret, redusere angst og generelt få deg til å føle deg lykkeligere. Det er imidlertid svært vanskelig å øke blodnivået av tryptofan gjennom kosthold alene, og selv om dyrestudier tyder på en mulig sammenheng mellom bananinntak og forbedringer i angst og depresjon, er det sannsynligvis mer å gjøre med bananens antioksidantinnhold snarere enn deres tryptofanbidrag.

Er bananer trygge for alle?

Bananer passer ikke for alle, for eksempel kan de utløse migrene hos personer som er mottakelige for dem.

Bananer kan utløse en allergisk reaksjon hos noen mennesker. Allergisymptomer utvikles vanligvis i løpet av minutter, og du bør oppsøke legen din hvis du opplever bivirkninger. Men hvis dette utvikler seg til en alvorlig reaksjon, kjent som anafylaksi, er det en medisinsk nødsituasjon, og du bør ringe en ambulanse umiddelbart.

Noen medisiner virker ved å øke kaliumnivået i blodet. Hvis du får foreskrevet medisiner av denne typen, bør du være forsiktig når du spiser mat som er rik på kalium, som for eksempel bananer.