HVORFOR MÅ JEG TISSE OFTERE NÅR DET ER KALDT?

Du går en tur gjennom parken en kald vintermorgen, når det slår deg – behovet for å finne et toalett, og det raskt! Dette skjedde ikke i sommer. Er det noe med vinteren som gjør at vi må tisse oftere?

Her er to hovedforklaringer på hva som skjer:

1 – Livsstilen vår endrer seg
Om sommeren pleier vi å være ute og mer aktive. Vi svetter mer (for å avkjøle oss) og det er lett å bli dehydrert hvis vi ikke drikker nok vann.

Dette påvirker mengden væske kroppen vår er villig til å skille ut, og urinvolumet reduseres ofte på grunn av dette.

Om vinteren er vi ofte innendørs og rundt vannkilder, så det er mer sannsynlig at vi blir hydrert, mindre aktive og at vi svetter mindre. Dette betyr at vi har en tendens til å ha mer fri væske å skille ut gjennom urinen.

2 – Kroppen vår ønsker å unngå å miste for mye varme
Blir vi kjølt ned raskt, beskytter kroppen våre indre organer på en rekke måter.

Den ene er “kuldeindusert diurese”, eller en økning i urinproduksjon som svar på kulde.

Til å begynne med ledes blod bort fra huden for å unngå å miste varmen til uteluften.

Dette betyr at mer blod strømmer gjennom dine indre organer i stedet. Spesielt strømmer blod til nyrene dine i et større volum og i et høyere trykk. Dette øker mengden som nyrene trenger for å filtrere. Som et resultat øker urinutskillelsen.

Hva kan jeg gjøre?
Vårt kosthold, alder, blodtrykk og personlige situasjon kan alle påvirke hvor ofte vi tisser.

Å produsere mer urin kan også være et tegn på hypotermi i alvorlige tilfeller av nedkjøling. Dette er kroppen din som reagerer på kulde som en stressfaktor, så handle raskt. Finn et sted unna kulden og varm opp kroppen sakte.

Hvis den økte urinproduksjonen også er ledsaget av andre symptomer, som alvorlige frysninger, pustevansker eller forvirring, søk øyeblikkelig legehjelp.

Til daglig er det imidlertid nok å sørge for at du drikker mye vann, akkurat som om sommeren, fordi vi også mister væske fra kulda.

Men hvis du ikke merker forskjell da?
Selv om kroppen har mekanismer som gjør at du tisser oftere i kulda, er det ikke alle som legger merke til dette fenomenet.

Hvis du bare holder varmen, er det ingen grunn til å tro at kroppen din vil reagere på kalde temperaturer på denne måten.

Hei væskebalanse!