JA, KVINNER KAN KANSKJE KJENNE KULDEN MER ENN MENN

Vi har alle ulike preferanser for når det er tid for å ta frem vinterpleddene. Og termostatens innstilling danner ofte grunnlaget for kontorkrangler mellom kvinner og menn om «riktig» temperatur.

Mellom kjønnene er det alltid flere likheter enn forskjeller. Men forskning viser konsekvent at kvinner foretrekker høyere innetemperatur enn menn. Men er det noen vitenskap som støtter den utbredte teorien om at kvinner «føler kulden» mer enn menn?

Biologiske forskjeller mellom menn og kvinner

Ved omtrent samme kroppsvekt har kvinner en tendens til å ha mindre muskler for å generere varme. Kvinner har også mer fett mellom huden og musklene, så huden føles kaldere, da den er litt lenger unna blodårene.

Kvinner har også en tendens til å ha en lavere metabolsk hastighet enn menn, noe som reduserer varmeproduksjonskapasiteten under kuldeeksponering, noe som igjen gjør kvinner mer sannsynlig å bli kalde når temperaturen synker.

Hormonelle forskjeller

Hormonene østrogen og progesteron, som finnes i store mengder hos kvinner, bidrar til kroppens og hudens temperaturer. Østrogen utvider blodårene i ekstremitetene. Dette betyr at mer varme kan gå tapt til luften rundt. Og progesteron kan føre til at karene i huden trekker seg sammen, noe som betyr at mindre blod vil strømme til ulike områder for å holde de indre organene varmere, noe som får kvinner til å føle seg kjøligere. Denne hormonbalansen endres gjennom måneden sammen med menstruasjonssyklusen.

Hormonene gjør også at kvinners hender, føtter og ører holder seg omtrent tre grader kjøligere enn menns.

Kjernetemperaturen er høyest i løpet av uken etter eggløsning, ettersom progesteronnivået øker. Dette betyr at rundt denne tiden kan kvinner være spesielt følsomme for kjøligere utetemperaturer.

Gjelder det bare for mennesker?

Fenomenet at noen av oss foretrekker varmere temperaturer enn andre er ikke unikt for mennesker. Studier på mange fugle- og pattedyrarter rapporterer at hanner vanligvis samles i kjøligere områder der det er skygge, mens hunner og avkom oppholder seg i varmere omgivelser der det er sollys.

Hannflaggermus foretrekker å raste på de kjølige, høye fjelltoppene, mens hunnene oppholder seg i de varmere dalene.

Så hvordan blir vi enige om den ideelle temperaturen?

“Skandinaviske sovemetoden”, hvor par sover med separate dyner, er en måte å overvinne forskjellene i temperaturpreferanser.

På arbeidsplassen er personlige komfortsystemer termiske systemer som varmer eller kjøler, og kan plasseres lokalt i individuelle arbeidsstasjoner som skrivebord, stoler eller nær føtter og ben. Eksempler er små skrivebordsvifter, oppvarmede stoler og tepper eller fotvarmere.

Disse systemene gir individuell komfort for å møte personlige behov uten å påvirke andre i samme rom, og har vist seg å gi høyere komfort på arbeidsplassen.

Hva er din ideelle innetemperatur?

Hei vinterdyne!