Leger har vellykket transplantert et 3D-printet øre laget av menneskelige celler på en kvinne født med en sjelden øredeformitet, kunngjorde selskapet 3DBio Therapeutics i en pressemelding i juni. Transplantasjonen var en del av den første kliniske utprøvingen av teknikken, og suksessen markerer et stort skritt fremover for vevsteknikk.
“Hvis alt går som planlagt, vil dette revolusjonere måten dette gjøres på,” sa Arturo Bonilla, ørerekonstruksjonskirurgen som ledet teamet som utførte prosedyren, til The New York Times.
Denne eksperimentelle prosessen innebærer å ta en biopsi fra pasientens eksisterende øre og trekke ut bruskceller. Disse cellene blir deretter dyrket og 3D-printet i form av pasientens øre. Øret fortsetter å regenerere brusk i løpet av pasientenes liv, og fordi det er laget av deres egne celler, er det mindre sannsynlig at det blir avvist.
Det har vært et stort år for fremskritt innen transplantasjonsteknikk. I januar ga en lege en pasient hjertetransplantasjon med et grisehjerte, selv om pasienten døde noen måneder senere. Andre forskningsgrupper jobber med 3D-printede lunger og 3D-printede blodårer. Ledere fra 3DBio Therapeutics sier at de tror at teknologien deres snart kan skrive ut andre kroppsdeler, som neser og komplekse organer som lever og nyrer.
Ører er enklere enn organer, og i motsetning til leveren er de ikke nødvendige for å holde mennesker i live, så det vil være en lang vei til dette blir en realitet.
Hei til ny teknologi og hei til fremtidens helsevesen!