Når høstvinden blåser og skogen begynner å lukte av mose og råtnende løv, er det en helt spesiell tid i Mummidalen. Det er da Mummimamma tar frem den store, runde gryten sin og koker sin legendariske gresskarsuppe – en suppe som er så god at selv Hufsa blir i bedre humør (og det sier ikke så lite!).
Mummimamma har alltid hatt en forkjærlighet for å lage mat som ikke bare varmer i magen, men også i hjertet. I gresskarsuppen hennes er det mer enn bare ingrediensene – det er også et snev av omtanke, et snev av eventyr og, selvfølgelig, en klype magi.
Et eventyr i gresskarland
Det hele begynner med at Mummimamma og Lille My drar til gresskarlandet, eller rettere sagt, hagen. Der ligger de gylne gresskarene og soler seg i det bleke høstlyset, store og stolte som små hus. Lille My, som er skeptisk til alt som ikke kan rives ned eller brennes, lurer på hvorfor et gresskar skal være med i noe så viktig som suppe.
«Et gresskar er bare et forvokst bær!» mumler hun, men Mummimamma bare smiler. «Bare vent, lille venn, så skal du få se hvordan magi smaker.»
De plukker ut det største og mest oransje gresskaret av dem alle, og sammen triller de det tilbake til kjøkkenet. Der tar Mummimamma frem sin skarpeste kniv – en kniv som er så skarp at Snusmumrikken bruker den til å skjære ut pipene sine – og begynner å forvandle gresskaret til en skål full av gylne biter.
Duftende kjøkken og hemmelige ingredienser
Snart er kjøkkenet fylt av duften av brunet smør, hvitløk og et hint av muskatnøtt. Sniff dukker opp ved døren, tiltrukket av lukten som en magnet. «Hva er det du lager, Mummimamma?» spør han med blanke øyne.
«Gresskarsuppe, min kjære Sniff,» svarer hun. «Og jeg trenger noen til å smake på den.»
Sniff nikker ivrig, men akkurat da dukker Stinky opp. «Gresskar? Det høres mistenkelig sunt ut!» fnyser han, men selv han kan ikke motstå når Mummimamma hvisker at hun har en hemmelig ingrediens.
Den hemmelige ingrediensen? Kjærlighet, selvfølgelig – men også en skvett fløte og litt chili for å gi suppen varme, som en klem i flytende form.
En suppe som fortryller alle
Når suppen er ferdig og skålene står på rekke og rad på bordet, samles hele Mummidalen for å smake på den. Mummitrollet øser den opp med et fornøyd smask, Snorkfrøken beundrer fargen, og Hemulen prøver å finne ut nøyaktig hvilket krydder som gir suppen sin mystikk.
Selv Lille My tar en skje og nikker anerkjennende, selv om hun påstår at den hadde vært enda bedre med en eksplosjon av pepper.
«Det er som å spise høsten selv!» utbryter Snorken, og får følge av alle rundt bordet.
Og der, midt i latteren og de tomme skålene, sitter Mummimamma med et smil om munnen. For det var akkurat det hun ønsket – å skape et øyeblikk der alle føler seg hjemme, elsket og varme.
Så hvis du noen gang føler at høsten er litt for kald eller livet litt for stressende, hvorfor ikke lage en gryte med Mummimammas gresskarsuppe? Hvem vet, kanskje blir hverdagen din også et lite eventyr.
Oppskriften – i ekte Mummi-ånd
For de som har lyst til å prøve selv, her er en enkel oppskrift inspirert av Mummimamma:
Mummimammas gresskarsuppe
Ingredienser:
- 1 liten butternut-gresskar (eller annet søtt gresskar), skrelt og skåret i terninger
- 1 løk, hakket
- 2 fedd hvitløk, hakket
- 1 gulrot, skåret i skiver
- 1 liter grønnsaksbuljong
- 2 dl kokosmelk (kan erstattes med vanlig fløte eller melk)
- 1 teskje malt ingefær (eller fersk hvis du foretrekker det)
- 1 teskje kanel
- En klype muskatnøtt
- Salt og pepper
- 1 spiseskje olivenolje eller smør
- Fersk persille eller gresskarfrø til pynt
Instruksjoner:
- Tilbered grønnsakene: Skrell og skjær gresskaret i terninger, skrell og skjær gulroten i skiver, og hakk løken og hvitløken.
- Stek grønnsakene: Varm opp olje eller smør i en stor panne. Tilsett løk og hvitløk og stek i noen minutter til de er myke.
- Tilsett gresskar og gulrot: Tilsett gresskarbitene og gulrotskivene, og stek i ytterligere 5-7 minutter.
- Kok opp suppen: Hell i grønnsaksbuljongen og kok opp. Senk varmen og la suppen koke i 20-25 minutter, til gresskaret og gulroten er myke.
- Blend suppen: Bruk en stavmikser til å purere suppen til den er helt glatt. Hvis du ikke har en stavmikser, kan du helle suppen forsiktig over i en blender i flere omganger.
- Tilsett smakstilsetningene: Hell i kokosmelk, ingefær, kanel og eventuelt muskatnøtt. Smak til med salt og pepper.
- Servering: Varm suppen på svak varme til den er gjennomvarm. Server med en klatt fløte eller noen gresskarkjerner på toppen og et godt stykke brød ved siden av.
Tips:
- For en rikere smak kan du steke gresskaret i ovnen før du koker det, noe som gir en herlig sødme og dypere smak.
- Prøv å tilsette en klype chiliflak hvis du liker sterkere supper.
- (Og kanskje litt chili, hvis du tør!)
Velbekomme, og måtte kjøkkenet ditt alltid være like varmt som Mummimammas!