REGNBUER SMILER OGSÅ!

Nevn regnbuer, og bildet som kommer til tankene er en vakker gjennomsiktig bue av lyse farger som bøyer seg mot horisonten. Men i et nytt bilde tatt av den italienske astrofotografen Marcella Giulia Pace og delt av NASA 11. mars 2022, er regnbuen snudd – slik at det ser ut som den smiler!

Det høres ut som ren magi, men årsaken til det fantastiske fenomenet, kalt circumzenithal bue, er forankret i vitenskapen.

Hvordan dannes regnbuer?

Som du kanskje allerede vet, består hvitt lys av syv farger, nemlig fiolett, indigo, blått, grønt, gult, oransje og rødt. Når en stråle med hvitt lys i luften møter et tettere medium, som glass eller vann, begynner den å bevege seg saktere, noe som får den til å endre retning eller bryte. Fordi komponentene har forskjellige bølgelengder, knekker eller bøyer de seg med forskjellige hastigheter. Noe av lyset absorberes mens noe reflekteres.

Regnbuer dannes når solens hvite lys kommer i kontakt med regndråper og bryter inn i de vakre lyse båndene vi er vant til å se. Rødt har den lengste bølgelengden og bøyer seg minst. Derfor vises den alltid ved den ytre ringen av regnbuen. Fiolett, som har kortest bølgelengde, buer mest og ender som den innerste fargen. Regnbuer danner hele sirkler, men er bare synlige som halvsirkler fra bakken fordi horisonten avskjærer den andre halvdelen.

Hva får en regnbue til å «smile»?

Circumzenithale buer, eller omvendte regnbuer, oppstår når sollys møter iskrystallene inne i tynne, fjærlignende cirrusskyer i store høyder. Opp-ned-regnbuen sees når lysstrålen kommer inn gjennom den flate toppoverflaten til den sekskantede iskrystallen, og kommer ut fra en av dens prismelignende sideflater.

Meteorologer sier at selv om circumzenithale buer er ganske vanlige i store høyder, er de vanskelige å se på grunn av lavthengende skyer.

Smilende eller ikke, det gjennomsiktige båndet av lyse farger som buer perfekt over landskapet bringer lykke til folk i alle aldre!

Hei til alle regnbuer!