SKAL DET VÆRE LITT TRØFFEL?

Det levende gullet under jorden, en dyrebar råvare som både vokser vilt og dyrkes, en sopp som er enkel, men også så verdifull!

Trøffelen har blitt spist av mennesker i tusenvis av år og er høyt verdsatt for sin spesielle aroma – til og med dyr elsker den! Bjørner, villsvin, grevlinger og ulike gnagere elsker denne delikatessen, og den er faktisk avhengig av pattedyr for å spre sporene sine videre og vokse på nye steder!

Det finnes 70 typer trøfler, og 32 av dem vokser i Europa. Det man som regel snakker om er såkalte ekte trøfler som vokser med fruktlegemet under jorden. Falske trøfler vokser med fruktlegemet over jorden og anses som uspiselige eller giftige. De vanligste typene av ekte trøffel er:

  • Hvit trøffel (Tuber magnatum) er en eksklusiv trøffel som vokser i Italia, Slovenia, Kroatia, Kosovo, Serbia og Albania. Den hvite trøffelen fra Alba i Piemonte i Italia er mest kjent av alle.
  • Sort trøffel (Tuber melanosporum) vokser først og fremst i Frankrike, Spania og Italia, ofte under eiketrær. Den mest kjente sorte trøffelen kommer fra Périgord i Frankrike.
  • Sommertrøffel (Tuber aestivum) dyrkes i Sverige og Danmark. Avhengig av når den modnes, kalles den også sort høsttrøffel.
  • Vintertrøffel (Tuber brumale) er en annen type av sort trøffel. Den har en dyp smak og lengre holdbarhet.

Før i tiden brukte man griser for å finne trøfler, siden de tiltrekkes av den sterke duften og elsker å spise dem. Men når de først fant trøffelen spiste de den gjerne selv, så da sto man igjen uten noen trøffel. Derfor har man i nyere tid begynt å bruke trente trøffelhunder. En litt morsom fakta er at grisene måtte ha på seg munnkurv for at de ikke skulle momse i seg alle trøflene!

Den største hvite trøffelen som har blitt oppdaget ble gravd opp i Umbria, Italia. Den veide 1,9 kg og ble solgt på auksjon for nesten en halv million kroner, og pengene gikk til et veldedig formål.

Ekte trøfler vokser ikke her i Norge, men i Sverige dyrker de sommertrøfler, som trives best i de kalkrike områdene på Öland og Gotland. På Gotland har trøffeldyrkingen virkelig fått medfart, og nå kan de høste flere hundre kilo hver høst og vinter. De har også begynt å dyrke dem i flere andre områder i Sverige.

Det første trøffelfunnet i Sverige ble gjort på Gotland i 1977, og siden 2000 har flere enn 4000 trøffelplanter blitt plantet. Trøffelen lever i et rotsystem med hassel og fransk eik, og på Gotland blir stedene hvor trøffelen vokser holdt hemmelig – så verdifulle er de.

Ja, alt i alt er denne soppen utrolig ettertraktet, og enkelte tjener store penger på den. Kanskje jeg bør pakke sammen, flytte til Sør-Europa og bli en trøffelbonde? Det hadde vært noe! Hvis du er interessert, så arrangeres det flere årlige trøffelfestivaler rundt omkring i Europa, også på Gotland!