SUKKERETS FORFØRELSE OG FLUORETS FORSVAR: EN HUMORISTISK GUIDE TIL KAMPEN MOT KARIES

Tenner. Små, hvite verktøy som vi sjelden tenker på – helt til de begynner å gjøre vondt. Og da er det for sent. Men hva om vi kunne lære noe av forskningen, ikke bare for å beskytte tennene våre, men også for å få oss til å le litt underveis? Professor Dan Ericson ved Malmö universitet har forsket på karies og fluor, og hans innsikter er like fascinerende som de er tankevekkende. Her er et muntert blikk på den konstante kampen om tennene.

Karies – den evige skurken

Karies er som den vennen som alltid dukker opp uinvitert på festen, spiser opp all chipsen og etterlater seg smuler overalt. Det begynner i det små – en nesten usynlig flekk. Men la det gå åtte år, og plutselig har du et hull som må fikses. Hvert år repareres tre millioner hull i tennene i Norge. Det er nesten som om karies har en årlig konferanse for å feire suksessen.

Sukkeret lokker og fluorens mottrekk

Hva er problemet? Sukkeret. Det er karies beste venn. Alt som inneholder sukker, får hjernen vår til å glitre av glede. Tennene våre? Ikke så mye. Og det er her fluor kommer inn i bildet – superhelten i kariesverdenen. Med litt fluortannkrem to ganger om dagen kan du unne deg fem sukkerskyllinger uten at tennene dine tar skade. Uten fluor? Glem det. Ett sukkerangrep, og tennene dine roper om hjelp.

Men Dan Ericson har et viktig poeng: Fluor beskytter tennene, men ikke resten av kroppen. Spiser du for mye sukker? Da er det ikke bare tannlegens jobb. Det er på tide å velge: nyt sukkeret og kjemp mot vekten, eller dropp sukkeret og føl deg bedre. Et enkelt valg? Ikke akkurat.

Fyllinger – en midlertidig løsning

Når karies har satt sine spor – ja, da er det fyllingenes tur. Men fyllinger er som dramatiske forhold: De varer ikke evig. Etter 8-12 år sprekker de. Det er også en risiko for at naboen (nabotannen, altså) får en dytt av boret under reparasjonen og får sine egne problemer. Heldigvis forskes det nå på hvordan man kan beskytte nabotannen med et stykke metallplate. Det er kanskje ikke like glamorøst som i en Marvel-film, men det er like heroisk.

Probiotika og spyttets hemmeligheter

Det er her det blir virkelig spennende. Forskning viser at probiotika kan styrke spyttets immunforsvar og redusere karies. Det høres nesten magisk ut, ikke sant? Men det fungerer ikke for alle. Noen har en bakterieflora som reagerer med jubel og flaggvifting, mens andre bare trekker på skuldrene. Det virker som om vi er like unike på innsiden som vi er på utsiden.

En fremtid uten hull?

Drømmen, sier Dan Ericson, er at vi skal kunne skreddersy behandlinger basert på den enkeltes bakterieflora og genetikk. Men inntil da er det gode, gammeldagse råd som gjelder: puss, skyll og vær snill mot tennene dine. Og kanskje – bare kanskje – legg fra deg den femte sjokoladebiten.

Så neste gang du pusser tennene, husk dette: Hver eneste lille dråpe fluor er en del av en større kamp. Det er deg mot karies. Og hvis du spiller kortene dine riktig? Da vinner du. Og det vil tennene dine også.