10 TING Å RENGJØRE PÅ 10 MINUTTER

Fra å støvsuge og vaske til å skrubbe badet og vaske opp – vi bruker flere timer på rengjøring hver måned. Selv om så mange av oss bruker så mye tid på å vaske og skrubbe, hopper vi ofte over noen av de verst rammede stedene i huset – og det kan være en invitasjon til at bakterier tar over.

Disse 10 rengjøringsoppgavene kan gjennomføres på under 10 minutter og vil gjøre hjemmet ditt renere enn noen gang.

1 – Bladene på takviften
Støv legger seg på toppen av viftebladene der det sitter helt ubemerket. Så snart du slår på viften, sprer de spinnende bladene støvmidd og støv i hele rommet, bemerker Susan Raschal, en allergolog og immunolog ved Family Allergy & Asthma i Chattanooga, Tennessee.

Jo mer støv og allergener på overflatene dine, jo mer sannsynlig er det at du opplever symptomer som tett nese, kløende øyne eller kløe i halsen, legger hun til.

Hopp over støvkluten, som får støv til å falle ned på overflatene under, og bruk en våt klut eller desinfeksjonsserviett for å fjerne støv fra viftebladene.

2 – Kjøleskapsskuffene
Du vasker produktene som kommer ut av kjøleskapsskuffene, men hva med selve beholderen? Forskning har vist at kjøleskap er grobunn for bakterier som stafylokokker, E. coli og listeria.

Ta skuffen ut av kjøleskapet og rengjør den med såpe og vann; la den lufttørke før du setter den tilbake i kjøleskapet. Hvis maten har råtnet i skuffen kan du tørke den ut med en kombinasjon av like deler eddik og vann.

3 – Skjærebrettet
Det er ikke nok å tørke av skjærebrettet for å hindre at bakterier, mugg og gjær fra rått kjøtt og grønnsaker formerer seg på overflaten.

Det anbefales at du bruker separate skjærebrett for kjøtt og grønnsaker og vasker dem etter hver bruk. For best resultat, hopp over håndvasken og legg skjærebrett i oppvaskmaskinen og velg alternativet «desinfisere» for å drepe bakterier. Disse syklusene har høyere varme og lengre tørketider. Men selv i standard sykluser er vannet så varmt og vasken så aggressiv at det burde gjøre susen.

4 – Matskåler og leker for kjæledyret
Innrøm det: Du skrubber sjelden hundens eller kattens mat- og vannskåler. En studie i år fant at mer enn 75 prosent av mennesker ikke følger alle retningslinjene for å beskytte kjæledyr mot matbårne sykdommer, som inkluderer å vaske skålen etter hvert måltid. En tidligere undersøkelse utført av Petco fant at 20 prosent av dyreeierne ventet minst en måned før de renset kjæledyrets skåler.

Kjæledyrets favorittball og utstoppede leker trenger også rutinemessig rengjøring.

Sett hunde- eller katteskåler og plastleker i oppvaskmaskinen og sleng kosedyrene i vaskemaskinen for å redusere din firbeinte venns eksponering for bakterier som kan forårsake sykdom.

5 – Kaffebryggeren
Drikker du kaffe med melk og sukker? Hva med en skvett bakterier? Mikrobiologer undersøkte dryppbrett for kaffe og fant opptil 67 forskjellige bakterier som hang sammen med morgenbryggets grut, inkludert flere sykdomsfremkallende varianter. (En studie utført av NSF International, en uavhengig folkehelseorganisasjon, fant at kaffetraktere var blant de fem verste bakterieverstingene i huset).

Å rengjøre kaffetrakteren er like enkelt som å fylle den med like deler eddik og vann og sette den til å brygge. Kjør den igjen med bare vann for å skylle eddiksmaken ut av kaffetrakteren.

6 – Kjøkkenvasken
Selv vasker som ser rene ut kan inneholde virus og bakterier. Skylling av sprøytemidler på grønnsaker eller kniver etter kutting av rått kjøtt bidrar til sirkulasjonen av patogener i avløpet. Noen mikroorganismer elsker vann og vokser i områder der det er kontinuerlig fuktighet. Bakteriene som vokser på vannelskende steder har en tendens til å være mer motstandsdyktige mot antibiotika.

Rengjør vasken med et desinfeksjonsmiddel daglig for å fjerne bakterier fra matlagingsområder.

7 – Søppelbøtten
Å kaste alt fra skittent papir til matrester i søpla skaper et varmt, fuktig miljø hvor bakterier trives. Siden du ikke spiser ut av søppelbøtta, utgjør bakteriene som lurer der sannsynligvis liten risiko for helsen din – men det betyr ikke at den ikke trenger en god skrubbing nå og da.

Ta ut søppelet og skrubb deretter beholderen med et desinfeksjonsmiddel. La den tørke av seg selv eller tørk den før du legger i en ny søppelsekk.

8 – Madrassen
Du skifter sengetøy regelmessig, men når var siste gang du rengjorde madrassen din? Kombinasjonen av svette, døde hudceller og matsmuler produserer mye bakterier. Madrasser som er syv år gamle kan ha i gjennomsnitt 16 millioner bakterier på overflaten.

Dryss bakepulver på madrassen og støvsug det deretter opp. I tillegg til å redusere lukt, kan støvsuging av madrassen også redusere allergisymptomer, ifølge forskning. For å håndtere tøffe flekker, lag en løsning med like deler eddik og vann og bruk små mengder for å skrubbe flekkene. La flekkene tørke før du legger på lakenet igjen.

9 – Dusjforhenget
Dusjforhenget ditt kan være det skitneste stedet på badet, og huse rundt 60 ganger flere bakterier enn toalettsetet ditt. Mugg er det største problemet på dusjforheng. Mugg produserer sporer som kan forårsake en allergisk reaksjon.

Å rengjøre det er like enkelt som å spraye et blekemiddelbasert produkt på det, la det sitte i noen minutter og deretter skylle det av.

10 – Mobiltelefonen
Du bruker mobiltelefonen til å ringe, videochatte, legge ut bilder på sosiale medier og handle på nett. All denne surfingen, scrollingen og ringingen gir opp til mer enn 3½ timers skjermtid per dag for voksne over 60 år, noe som betyr mye eksponering for bakterier. Faktisk har forskere kalt smarttelefoner en «trojansk hest» som bidrar til overføring av mikrobielle infeksjoner i epidemier og pandemier. En studie fra 2012 av Gerba fant at mobiltelefoner inneholder 10 ganger flere bakterier enn et toalettsete.

Vi foreslår at du bruker en alkoholbasert klut for å rengjøre smarttelefonen. Noen få raske sveip over skjermen og dekselet fjerner smuss og bakterier.


Så neste gang du sitter fast på en konferansesamtale eller venter på at en reklamepause skal ta slutt, kan du takle en av disse raske rengjøringsoppgavene for et renere, bakteriefritt hjem.