DINOSAURER – VAR DE VARM- ELLER KALDBLODIGE?

I lang tid har forskere forsøkt å finne ut om dinosaurer var varmblodige eller kaldblodige. Lenge trodde de at dinosaurene, som døde ut for 65 millioner år siden, var reptiler og derfor kaldblodige som deres etterfølgere.

Praktisk talt alle skapninger er enten varmblodige, med konstant kroppstemperatur, eller kaldblodige, med en kroppstemperatur som endres i forhold til verden rundt dem. Nye fakta tyder på at dinosaurene kan ha vært begge deler på samme tid. Tunfisk, hvithai og bløtskilpadder er blant dyrene som faller inn under denne kategorien.

I nyere forskning har forskere begynt å sammenligne dinosaurbein med bein fra moderne pattedyr. Akkurat som ringene på et tre, kan en undersøkelse av bein vise deg hvor raskt et dyr vokser eller går opp i vekt. Ifølge resultatene hadde de veksthastigheter og metabolske hastigheter som er et sted mellom varm- og kaldblodige dyr.

Informasjonen viser også at dinosaurer hadde høyt stoffskifte, noe som gjorde at de kunne vokse raskere. Dette gjorde at dinosaurene ble større enn de ellers ville ha vært.

Varmblodige dyr, som pattedyr og fugler, spiser vanligvis mye for å opprettholde kroppstemperaturen. Kaldblodige dyr trenger mindre mat og er ganske trege i bevegelsene. Selv om det sistnevnte er tilfelle med de fleste dinosaurer, fantes det også noen, som for eksempel Tyrannosaurus Rex, som var ganske raske!

Har du noen morsomme dinosaurfakta å dele?

Hei dinosaurer!