GJØR HAGEN KLAR FOR VINTEREN MED DISSE ENKLE STEGENE

Høsten markerer ikke bare slutten på hagesesongen, men også begynnelsen på forberedelsene til vinterdvalen. Hvis du bruker noen timer på å ta vare på hagen din om høsten, vil det ikke bare gjøre neste sesong enklere, men også sikre at plantene og blomstene dine overlever den kalde årstiden. Her er en trinn-for-trinn-guide som er perfekt for hageentusiaster, spesielt de som er nye på området.

 1. Fjern ugress
  Selv om høsten er her, trives ugresset fortsatt i mange deler av landet vårt. Ta en god runde i hagen og fjern ugresset mellom fliser, i blomsterbed og langs stier. Dette enkle grepet vil spare deg for mye arbeid til våren.
 2. Rengjør hagen
  Klipp ned visnede stauder og ettårige planter der det ser trist ut, men unngå å fjerne alt. De resterende plantedelene beskytter røttene om vinteren og fungerer som overvintringsplass for insekter. De gjør det også mulig for fugler å spise frøkapsler.
 3. Beskytt plantene
  Høstløvet er gull verdt for hagen din. Rak dem inn i blomsterbed, under busker og trær. De virker isolerende, beskytter mot frost og uttørking og blir til kompost når de brytes ned av mark og mikroorganismer.

  Dekk til følsomme stauder og busker i bedene med blader eller grangrener. Bind grangrener rundt buskroser eller dekk dem med jute for å beskytte dem mot vind og sol. Planter i potter bør plasseres på et skjermet sted og isoleres med materialer som jute eller gamle tepper.
 4. Vann eviggrønne planter i høstmånedene
  Eviggrønne planter trenger ekstra vann om høsten for å kompensere for mangelen på fuktighet. Riktig vanning sørger for at de holder på fuktigheten og ser friske ut til våren.
 5. Planter som skal tas inn for vinteren
  Noen planter, for eksempel middelhavsplanter i potter, må overvintres frostfritt. Plasser dem i rom med ca. 10 grader og sørg for ekstra lys i minst 12 timer hver dag for de plantene som beholder bladene over vinteren.
 6. Tilførsel av organisk materiale til jorden
  Forbered jorden for vinteren ved å fylle den med organisk materiale. Dette vil bidra til å bevare næringsstoffene og forbedre jordstrukturen for den kommende vekstsesongen.
 7. Høstgjødsling i hagen
  Du kan også gjødsle hagen med en spesiell høstgjødsel for å styrke plantene for vinteren. Unngå gjødsel som inneholder for mye nitrogen, som kan sette i gang veksten og være skadelig i vintermånedene.
 8. Klipp gresset for vinteren
  Hvis høsten er mild, bør du fortsette å klippe gresset så lenge det vokser. Den siste klippingen før frosten kommer vil bidra til å beskytte gressplantene gjennom vinteren.
 9. Innsamling av nedfallsfrukt
  Fjern store mengder nedfallsfrukt fra plenen for å unngå merker. Ikke tilsett for mye i komposten, men bland dem med andre plantedeler.
 10. Planting og flytting av planter
  Høsten er en god tid for å plante trær og busker. Hvis du ønsker å flytte planter, er dette også et passende tidspunkt, spesielt når høsten er mild.
 11. Ta med tingene dine inn, slik at de ikke blir stående ute om vinteren
  Husk å ta inn hageredskaper og andre gjenstander som har stått ute. Skyll dem og tørk dem grundig før du setter dem inn for vinteren.

Ved å følge denne steg-for-steg-veiledningen kan du sørge for at hagen din er klar for vinterhvile og at du kan starte neste sesong med en sunn og frodig hage.