HISTORIEN OM JULENISSEN

Han bryter seg inn i husene våre hvert år til glede for snille barn over hele verden, men han startet ikke med å levere gaver til barn. Og visste du at det er deler av ham som sannsynligvis er eldre enn Jesus? Finn ut alt du trenger å vite om mannen som kommer til en skorstein nær deg denne julen!

Ingen andre enn hjelperne hans vet hvordan julenissen egentlig ser ut, men det karakteristiske hvite skjegget og de røde klærne er faktisk kreasjonene til amerikanske tegneserieskapere under viktoriansk tid. Den originale britiske julenissen fra 1600-tallet hadde skjegg, men det var ikke hvitt, og klærne hans var grønne, ikke røde. Og vi kan takke skandinaviske myter for hans reintrukne slede, selv om den rødnesede reinsdyrlederen ‘Rudolph’ var en annen amerikansk kreasjon. Hjelperne hans har en germansk og utpreget diabolsk bakgrunn, men kjøttpaiene, grøten, melken og sherryen som vi legger ut til julenissen har et enda eldre opphav. Slike ofre minner om ofringer til hedenske guder som eksisterte lenge før kristendommen.

Julenissen kan også kalles for Julefaderen, og denne antas å stamme fra vikingguden Odin, “Allfader” – hovedguden i nordeuropeisk og skandinavisk mytologi.

Hans første gaver var visstnok anonyme poser med gullmynter til en mann slik at han hadde råd til å gifte bort døtrene sine. Noen beretninger sier at han la igjen en gullmynt i hver av døtrenes strømper, og i andre at han slapp gavene sine ned i mannens skorstein fordi døren var låst. Det finnes fortsatt andre, mer dystre og grafiske versjoner av historien. En variant var at en av de tre døtrene var i ferd med å gå i prostitusjon for å unnslippe økonomiske vanskeligheter. En annen versjon er at tre gutter blir slaktet slik at kjøttet deres kan selges som skinke, hvorpå Nicholas gjenoppliver guttene.

Men hvis vår kjære julenisse virkelig ville ha rett og komme natten før Jesu fødsel, ville han komme ned i skorsteinene våre en gang i september, eller kanskje i april… Ingen vet sikkert datoen for Jesu fødsel. Så hvorfor kommer nissen 24/25. desember? Vel, evangeliene gir ingen dato for Jesu fødsel, så grunnen til at vi feirer den 24/25. desember er fordi pave Julius I på 300-tallet e.Kr. sa det. Han ønsket å popularisere kristendommen, og tilegnet seg eksisterende hedenske skikker ettersom alle fra romerne til babylonerne feiret begynnelsen på slutten av vinteren. Dette er kanskje grunnen til at tidlige representasjoner av julenissen så ham kledd i grønt, som representerte vårens grønne skudd i dypet av vinteren.

Amerikanerne tror at julenissen er basert på Nordpolen, noe som – gitt at den består av stadig skiftende is – er litt usannsynlig. De britiske og europeiske tradisjonene er mer prosaiske og tror verkstedet hans er i Finland, i et område kjent som Lappland. Noen tror til og med at hulen hans er et sted i fjellkjeden Korvatunturi.

Adressen for brevet ditt til julenissen er “Santa’s Grotto, Reindeerland, SAN TA1.” Vær oppmerksom på at brev fra slemme barn kan leses, men blir ikke alltid besvart, og vennligst begrens forespørsler til enkeltgjenstander siden julenissen har omtrent 700 000 000 barn å besøke på en natt.

Hei julenissen!