HVORDAN SOVER SNEGLER?

Ved første øyekast tror du kanskje ikke at snegler lever et spesielt fascinerende liv. Imidlertid har disse gastropodene ganske unike livsstiler. Disse dyrene er hermafroditter, noe som betyr at de har både mannlige og kvinnelige reproduksjonsorganer. De har ingen hørselssans, og salt er potensielt giftig for dem. Men en av de mest interessante aspektene ved livet deres er hvordan de sover. Hvor lenge kan snegler sove? Du kan bli overrasket over svaret!

Hvor lenge kan snegler sove?

Noen snegler kan sove i opptil tre år i dvalemodus. Ja, det er sant! Selv om denne utvidede luren kan høres tiltalende ut til å begynne med, er den faktisk forårsaket av mindre enn ideelle forhold.

Hvorfor sover snegler så lenge?

Snegler trenger fuktighet for å overleve; så hvis været ikke samarbeider, kan de faktisk sove i opptil tre år. Det har blitt rapportert at snegler, avhengig av geografi, kan gå i dvalemodus (som skjer om vinteren), eller aestivering (også kjent som “sommersøvn”), som hjelper til med å takle varmt klima. I løpet av denne tiden vil sneglene skille ut slim over kroppen for å beskytte seg mot det tørre, varme været. Så glamorøst som det høres ut, sover ikke snegler alltid i tre år i sitt eget slim. Når været er akkurat passe, har snegler en tendens til å følge en ganske vanlig soveplan.

Er sneglenes søvnmønster forskjellig fra menneskenes?

I motsetning til mennesker følger ikke snegler reglene for natt og dag. Vanligvis sover snegler fra tid til annen i perioder på 13 til 15 timer. De opplever deretter et plutselig energiutbrudd de neste 30 timene, hvor de får gjort alle snegleoppgavene sine!

Hvordan kan du se om en snegl sover?

Det kan være ganske vanskelig å avgjøre om en snegl sover eller ikke, med tanke på at den ikke viser noen tydelige tegn som å ha lukkede øyne eller snorking. Men det er fortsatt noen enkle måter som kan hjelpe deg med å finne ut om en snegl sover eller ikke:

  • Skallet kan henge litt fra kroppen
  • Avslappet fot
  • Tentakler virker litt tilbaketrukket

Det kan være lett å anta at sneglen er død, men ikke hopp til konklusjoner når du ser en ubevegelig snegl i hagen – det kan hende den bare tar en deilig powernap.