JA, DU KAN (OG BØR) GI DEG SELV EN KLEM

En klem kan være en god trøst.

De kan hjelpe deg til å føle deg nærmere noen du bryr deg om, enten det er en partner, venn eller barn. De kan også øke følelsen av lykke og tilfredshet ved å styrke din følselse om at andre bryr seg om deg.

Når omstendigheter hindrer deg i å omgås dine kjære, kan du føle deg ganske desperat etter fysisk hengivenhet. Berøring er et grunnleggende behov, så dette er helt normalt. Å gå uten, spesielt over lengre tid enn vanlig, kan ha en ganske stor innvirkning på din følelsesmessige helse.

Det er noen gode nyheter her. Å få en klem fra dine kjære hjelper deg å føle deg bedre ganske raskt. I mellomtiden, hvis du virkelig trenger en klem og du er alene, hvorfor ikke prøve å gi en til deg selv?

Vi forstår. Å klemme deg selv høres kanskje litt vanskelig ut, til og med dumt, men det er helt på ekte.

Å klemme seg selv har store fordeler

Akkurat som å klemme, kan selvklemming ha noen ganske store fordeler, så det er en fin måte å gi deg selv litt kjærlighet.

Det kan hjelpe med å lindre smerte

Ifølge forskning fra 2011 kan du redusere smerte hvis du klemmer deg selv.

I denne studien brukte forskere en laser for å skape en smertefølelse hos 20 deltakere. Når deltakerne krysset armene (på samme måte som du krysser armene når du gir deg selv en klem), rapporterte de at de opplevde mindre smerte.

Forskerne antyder at dette resultatet er relatert til forvirring i hjernen om hvor smerten kommer fra. Smertene oppstår på ett sted, men hvis du har armene i kors, er hjernen din forvirret om plasseringen av smertesignalet.

Mens hjernen din jobber med å ordne opp i dette, har den redusert kapasitet til å behandle annen informasjon – inkludert smerteintensiteten.

Du kjenner kanskje til en lignende strategi for å lindre smerte hvis du noen gang har prøvd å gni eller treffe et sårt, kløende eller irritert område. Å legge til flere opplevelser gir hjernen din mer å behandle, noe som kan påvirke hvordan den oppfatter smertenivået ditt.

Men smertelindring i forbindelse med klemmer kan også ha en annen forklaring.

Forskning tyder på at hormonet oksytocin, som frigjøres ved forsiktig berøring, kan spille en rolle i smertelindring.

Oksytocinfrigjøring kan bidra til å lindre smerte umiddelbart. Gjennomgangsforfatterne bemerker at dette hormonet også kan bidra til å redusere følsomheten for smerte indirekte ved å redusere følelsen av angst og frykt.

Det kan hjelpe deg med å føle deg sikker og trygg

Betydningen av menneskelig tilknytning kan ikke undervurderes, og sosial støtte gir mange fordeler. Når noen du bryr deg om slår armene rundt deg i en klem, for eksempel, føler du deg sannsynligvis trøst og mindre alene.

Å gi deg selv en klem kan gjenskape disse følelsene av komfort og trygghet. Se på det som en slags stand-in til du kan klemme noen andre igjen.

Bildetekst: Du spiller den viktigste rollen i ditt eget velvære, og å klemme deg selv kan hjelpe deg å minne deg selv på din makt. I stedet for å vente på at noen andre skal tilby støtte og få deg til å føle deg bedre, kan du ta skritt for å trøste deg selv.

Det kan forbedre humøret ditt

Kanskje du har hatt en lang dag eller føler deg litt dyster uten noen åpenbar grunn. Kanskje du ikke kan tilbringe tid med dine kjære for øyeblikket, og belastningen av isolasjon vil innhente deg.

Berøring, til og med din egen berøring, bidrar til å fremme avslapning ettersom det senker nivåene av kortisol (stresshormonet) i kroppen din. Jada, en klem vil ikke løse problemene dine helt, men det kan bidra til å lindre noe av spenningen og stresset.

Så neste gang du føler deg på randen av brudd, irritert eller utbrent, kan det hjelpe å ta deg tid til en god, lang klem for å løfte humøret og gjøre humøret litt lysere.

Det kan øke selvmedfølelsen

Akkurat som berøring kan selvmedfølelse senke kortisolnivået og forbedre det generelle velværet.

En måte å øke selvmedfølelsen på? Du gjettet riktig: gi deg selv en klem.

Ifølge den ledende forskeren på selvmedfølelse, Kristin Neff, PhD, øker følelsen av kjærlighet og ømhet mot selvet hvis du klemmer, kjærtegner og fysisk trøster kroppen din.

Å utøve selvvennlighet er med på å gjøre det lettere å akseptere seg selv som man er og å roe seg etter vanskeligheter eller feil. Ved å øke bevisst aksept og selvtillit, kan selvmedfølelse også forbedre ditt generelle syn på livet.

Så hvordan gjør man det?

Hvis du ikke tydelig kan visualisere hvordan du klemmer deg selv, ikke bekymre deg. Prosessen kan virke litt rar i begynnelsen, men den er faktisk ganske enkel.

Du kan definitivt gå for det akkurat som når du klemmer noen andre, men hvis du vil ha noen klarere retningslinjer, kan disse tipsene hjelpe deg.

Self-hugging 101

1. Brett armene rundt kroppen og plasser dem på en måte som føles naturlig og behagelig. Det kan for eksempel føles lettere å legge armene over magen eller rett under brystet enn å klemme seg rundt brystet.

2. Hvil hendene på skuldrene eller overarmen (like over biceps) eller langs siden av magen. Igjen, gjør det som føles naturlig. Hvis du klemmer deg selv over magen, kan det hende du synes det er behagelig å bøye hendene rundt sidene.

3. Tenk deg hva slags klem du vil ha. En sterk, intens klem? Eller en mykere, beroligende klem?

4. Press deg selv med akkurat nok press til å skape følelsen du leter etter.

5. Hold klemmen så lenge du vil.

6. Noen synes det er betryggende å gynge forsiktig frem og tilbake mens de klemmer seg selv, så det kan også være lurt å vurdere å prøve dette.

7. Hvis du ikke har lyst til å klemme deg selv, prøv å stryke over underarmene eller øvre skuldre på en beroligende måte, som ligner på en skånsom massasje.