JORDBÆR: EN FALSK FRUKT

Når vi tenker på frukt og grønnsaker, er vi ganske sikre på hva som er hva. Vi har en tendens til å kategorisere søte og sure planter som frukt, og planter som ikke er sukkerholdige anser vi som grønnsaker. For å være mer presis må vi imidlertid vurdere hvilken del av planten vi spiser.

Mens grønnsaker er definert som planter dyrket for sine spiselige deler, er den botaniske termen “frukt” mer spesifikk. Det er en moden, fortykket eggstokk eller eggstokker fra en frøbærende plante, sammen med tilbehørsdeler som kjøttfulle lag av vev eller “pulp”. Derfor er mange av matvarene vi tilfeldig tenker på som frukt, som rabarbra (som vi spiser bladstilkene av), ikke frukt i det hele tatt, og mange av våre favoritt-“grønnsaker” passer faktisk til definisjonen av frukt, som f.eks. tomat.

Som en underkategori av frukt er bær en annen historie. Et bær er en uløselig frukt (som ikke deler seg når den er moden) som kommer fra en enkel eggstokk. Ikke alle bær er små, og ikke alle bær er søte. Overraskende nok er auberginer, tomater og avokado botanisk klassifisert som bær. Og det populære jordbæret er ikke et bær i det hele tatt.

Botanikere kaller jordbæret en “falsk frukt”. Et jordbær er faktisk en frukt som består av mange små individuelle frukter innebygd i en beholder. De brunaktige eller hvitaktige prikkene, som vanligvis antas å være frø, er de sanne fruktene, kalt achenes, og hver av dem omgir et lite frø.

Dette gjør også at jordbær er relativt høy i fiber. 2,5 dl jordbær gir mer fiber enn en skive grovbrød og gir også mer enn 70 prosent av det anbefalte daglige inntaket av vitamin C.

Det dyrkede jordbæret er en hybrid av to forskjellige foreldrearter. Fordi de er hybrider, kan dyrkede jordbær ofte tilpasse seg ekstreme værforhold og miljøer.

Enkel jordbærpai

1 liter jordbær
2 dl sukker
11/2 ss maisstivelse
1 1/2 dl vann
1 pakke jordbærgelé (85g)
1 bakt paiskall

Kok opp sukker, maisstivelse og vann til det er gjennomsiktig (ca. 10 minutter). Bland godt med jordbær og skje i paiskallet. Avkjøl i tre timer. Topp med kremfløte om ønskelig og server.

Hei jordbær!