NOSTALGI

Hva er nostalgi for deg? Er det musikk du hører som du først hørte da du var forelsket? Er det smak, lukt? En kjent duft som tar deg tilbake til barndommen? Svaret er at nostalgi kan være omtrent hva som helst, for hvem som helst. Alle oppfatter nostalgi på forskjellige måter, men likevel så likt.

For min del blir jeg skikkelig nostalgisk når jeg hører en bestemt type musikk som jeg pleide å høre på i tenårene, en tid da jeg, som så mange andre, skapte en identitet, da jeg vokste opp og ikke lenger betraktet meg selv som en barn.

Å kjenne en duft kan ta meg mange, mange år tilbake, jeg kan til og med begynne å huske tanker jeg hadde da jeg var veldig ung. Men nostalgi kan også bare ta meg et par år tilbake. Kanskje til en hendelse som betydde mye for meg, men som likevel skjedde ganske nylig.

Mat kan bety mye nostalgi. Hva spiste du den dagen du følte deg mest fornøyd? Kanskje var du sammen med noen du likte godt den dagen og sammen gikk dere inn på en koselig kafé, hvor dere spiste praktfulle kanelboller og husker fortsatt den dagen med varme.

Nostalgi kan også bety tristhet. Noe vanskelig skjedde på et tidspunkt av livet ditt, og du drakk mange kopper spesiell te. Når du nå kjenner duften eller smaken av den aktuelle teen, husker du tilbake med tristhet. Teen er bare et eksempel, men du forstår hva jeg mener, du kan erstatte teen med det som passer din historie.

Nostalgi er dermed både glad og trist, til og med nøytral. En følelse som dukker opp og skaper en stemning som får deg til å huske, et minne fra livet ditt. Så hva er nostalgi for deg? Hva er din mest nostalgiske opplevelse?